11 oktober 2021
Organisaties werken samen aan toekomstbestendige cultuursector
Samen sta je sterk. Daarom werken vier Culemborgse culturele organisaties én Cultuurfonds Culemborg eensgezind als ‘Projectteam Cultuur’ aan een toekomstbestendige cultuursector. Wie wil, kan aanhaken. Graag zelfs, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. De stad wint er alleen maar bij.
Ze hebben elkaar al eerder gevonden, Theater De Fransche School, Elisabeth Weeshuis Museum, de Gelderlandfabriek en De Vrijstad Drukker. Het afgelopen jaar sloegen ze de handen ineen bij meerdere, stadsbrede projecten. Denk aan het online jongerenfestival Binnenpret (ook samen met scholen KWC en Lek en Linge, gemeente Culemborg, ELKWelzijn en anderen), de culturele livestream Niet Weggeweest (27 maart) en Operatie Oranje (23 april-2 mei). Bij al deze evenementen werden ego’s opzij geschoven voor één gezamenlijk doel, een top eindproduct.
Projectteam Cultuur
Al weer een aantal maanden vormen deze cultuurbedrijven, met Cultuurfonds Culemborg als projectleider, het Projectteam Cultuur. “We werken aan een volgende fase in het lokale cultuurbeleid,” vertelt Stefan van den Oever die Cultuurfonds Culemborg vertegenwoordigt. “Daarin besteden we ruim aandacht aan samenwerken, interactie, vooruitdenken, profileren en praktische zaken als agenda, locaties en financiering.” Andere leden zijn Wieke Vrijhoef (De Fransche School), Leonieke Terlouw (Elisabeth Weeshuis Museum), Arjan Middelkoop en Anne van der Weg (De Vrijstad Drukker) en Mark van Dooren (Gelderlandfabriek).
Centrale UITagenda
Projectteam Cultuur wil niet alles opnieuw uitvinden. Van den Oever: “Onderdelen waarmee al ervaring is en die goed (kunnen) lopen, blijven gehandhaafd en worden zo nodig versterkt.” Voorbeeld is de UITagenda, nu te vinden op www.cultuurculemborg.nl. Ook het Cultuur Platform is weer opgestart, dé ontmoetingsplek voor iedereen die in de cultuursector actief is. Onlangs waren vertegenwoordigers van tientallen organisaties bijeen om informatie op te doen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Op regionaal vlak is eveneens een intensieve samenwerking. De Fransche School en de Gelderlandfabriek schreven samen met collega’s Het Heerenlogement (Beusichem) en De Pluk (Geldermalsen) aan een regioplan.
Gunnen
“Samen optreden wordt steeds interessanter,” stelt Van den Oever. “Er komen vragen als ‘wat is voor jou laagdrempelig?, ‘wat is diversiteit?’ en ‘hoe lukt het bepaalde bevolkingsgroepen bij een project te betrekken?’ En: hoe maak je nieuwe cultuur?” De cultuurbedrijven luisteren ook goed naar ELKWelzijn. ‘Hoe kunnen we daar middels projecten aan bijdragen?’ Organisaties gunnen elkaar iets en dat resulteert bijvoorbeeld in bestuurlijk overleg over een nauwe samenwerking tussen Theater de Fransche School, de Gelderlandfabriek en Werk aan het Spoel.
Ondernemers
De samenwerking gaat verder dan alleen de eigen sector. Zo zijn De Fransche School en de Gelderlandfabriek betrokken bij het Binnenstadoverleg. Want de ondernemers zeggen: cultuursector, blijf ons helpen met mooie dingen.Volgens Van den Oever ziet het ideale plaatje er zo uit: “Organisaties weten meer af van de projecten van elkaar, projecten worden sterker, organisaties helpen elkaar met o.a. communicatie en de UITagenda is dé plek waar Culemborgers makkelijk te weten komen wat er waar en wanneer is te doen.”
De UITagenda is te vinden op www.cultuurculemborg.nl. Meer info over Projectteam Cultuur via info@cultuurculemborg.nl